Kaspar Ruoff / Veden valossa

Luova.fi Galleria 03.05. – 04.06.2018

Avajaiset to 03.05.2018 klo 17-19. Tervetuloa!

Suvilahdenkatu 10 A 5.krs, 00500 Helsinki.
Galleria on avoinna ma 10-18 ja ti-pe 10-17

Vesi ja valon heijastukset ovat Kaspar Ruoffin perusteemoja. Teokset ovat syntyneet keväisestä jäiden lähdöstä, kesän elävistä aaltomuodostelmista ja taas alkutalven jähmettämästä veden pinnasta. Luonnon rytminen kiertokulku muodostaa sveitsiläis-suomalaisen taiteilijan kokeellisen valokuvauksen ytimen. Hänen kuvansa kertovat mystisestä rauhasta ja valon uskomattomista ulottuvuuksista.

Petajävedellä kuvattu seitsenosainen kuvasarja «Kahdeksasta kahdeksaan» kertoo värein valon muuttumisesta kesäyön kuluessa. Kun ympäristöstä on rajattu mm. rantaviiva pois, taivaan värien heijastuksista syntyy lähes yksivärisiä, abstrakteja kuvia. Sarja kytkeytyy ihmisen toistuvaan peruskokemukseen: «tuli aamu ja tuli ilta». Vaikka sarja on kuvattu tarkasti määriteltyinä hetkinä, se viittaa myös ajattomuuteen, jatkuvaan toistumiseen.

Myös viimeisin teos «Yön saapuessa» kertoo tiettynä ajanjaksona tapahtuvista muutoksista. Aikasarjavalokuvan tapaan teos esittää kahdenkymmenen minuutin aikana tapahtuvaa muutosta joen pinnalla. Tiivistyksestä huolimatta joen pinnan kuviot ovat edelleen havaittavissa. Valo tuo esille veden liikkeet. Sen heijastukset luovat siitä eloisan, jatkuvasti muuttuvan maiseman. Tätä aihepiiriä on myös Petäjävedellä kuvattu työ «Auringonleikki» auringon heijastuskuvioista veden aaltoilevalla pinnalla.

Veden pinnoista kertovissa kuvissaan Kaspar Ruoff luopuu maiseman realistisesta kuvauksesta, kaikki näyttäytyy peilikuvana. Näin syntyy eri tasojen, muotojen ja värien päällekkäisyyttä, jota  katsoja ei pysty välittömästi yhdistämään todellisuuteen. Tällainen työ on esimerkiksi «Iltapilvet», jossa pilvien peilikuva piirtyy järvenpohjan kivimuodostelmien päälle. Kuvassa toinen tulee näkyväksi toisessa.

Kaspar Ruoff, *1974, on sveitsiläis-suomalainen vapaa valokuvaaja, hän asuu ja työskentelee Bruggissa Sveitsissä. Opiskeltuaan mehiläistaloutta Helsingin Yliopistossa hän väitteli tohtoriksi Zürichin Teknillisessä Korkeakoulussa Elintarviketieteiden laitoksella. Kaspar Ruoff varttui kaksikielisenä Zürichissä. Hän viettää edelleen pidempiä jaksoja Suomessa, jossa monet hänen teoksistaan syntyvät.

Taiteilijatapaaminen: 16. toukokuuta, klo 18 – 20

– Kaspar Ruoffin kanssa keskustelemassa taidehistorioitsija FT Johanna Frigård
– Saksofoni-improvisaatiot Manuel Dunkel