Maria Mäki|SOMNIA

Luova.fi Galleria 4.10.-31.10.2017

Suvilahdenkatu 10 A 5.krs, 00500 Helsinki.
Galleria on avoinna ma 10-18 ja ti-pe 10-17

SOMNIA, unenomaisen kaunis valokuvanäyttely tuo valoa syksyn pimeneviin iltoihin.

Luova.fi gallerialla on ilo kutsua kaikki valokuvan ystävät syksyn seuraavaan valokuvanäyttelyyn. Lokakuun näyttelyksi olemme valinneet kuvajournalisti Maria Mäen mielenkiintoisen SOMNIA -näyttelyn. Näyttelyn rauhoittavat ja kauniilla valolla kyllästetyt valokuvat vievät katsojan toiseen maailmaan, jossa kiire on kaukana.

“Where am I? Can I do this?” Zoe mietti, kun hän ensimmäisen kerran avasi Skogmansin oven.

Kolme vuotta sitten Zoe tapasi miehen nimeltä Tree kotikaupungissaan Skotlannissa. Heidän ensikohtaaminen kesti ainoastaan hetken, mutta tarina Skogmansista kiehtoi Zoeya, ja kohta hän löysi itsensä paikasta ilman sähköä ja juoksevaa vettä. Talo, joka oli kerran yksi kylän rikkaimmista tiloista, oli ollut hylättynä vuosikymmeniä, kunnes talovaunu asukkaineen saapui pihapiiriin kymmenisen vuotta sitten. Skogmansin asukkaat ovat vuosien varrella vaihtuneet, mutta idea yhteisöllisestä elämisestä omavaraisena pysyy samana.

Skattungbyn Ruotsin Taalainmaalla on houkutellut ekologisesti valveutuneita ihmisiä 1970-luvulta saakka, jolloin kylään perustettiin luomuviljelykseen erikoistunut koulu. Skattunbyn on yhä elävä ekokylä, joka vetää uusia asukkaita puoleensa; osa on vain ohikulkumatkalla, osa jää hetkeksi, osa pysyvästi. Kylään asettujia olisi enemmän kuin kylä pystyy heitä majoittamaan, osa asuu kommuuneissa, osa pienissä talovaunuissa, osa jopa teltoissa.

Somnia kuvaa ihmisiä ja tunnemaailmaa Skattungbyssä ja Skogmans-kommuunin ympärillä. Vaihtoehtoinen elämäntyyli opettaa heille itsetutkiskelua sekä elämäntapoja, jotka ovat mielelle ja ruumiille suotuisia. Ajasta tulee merkityksetön, paikasta toisarvoinen, kokemuksista oleellisia.

”Vuonna 2007 kollegani kertoi, että hän oli hiljattain ostanut hylätyn talon ja eräänä päivänä sinne oli ilmestynyt asukkaita –ilmoittamatta. Hän oli antanut heidän jäädä ja sallinut muidenkin majoittua sinne. Tarina pysyi aina mielessäni ja sen jälkeen, kun muutin Ruotsiin, mietin vieläkin talon vetovoimaa. Halusin nähdä oliko paikka pelkkää satua vai totta. En koskaan odottanut löytäväni kylää, jossa itse tunsin voimakasta yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Ensimmäistä kertaa minulla ei ollut kiire kuvata.”

Maria Mäki (s.1981) on kuvajournalismin maisteri, joka työskentelee sekä Suomessa että Ruotsissa. Hän on toiminut lehtikuvaajana sanomalehti Ilkassa ja Pohjalaisessa. Tällä hetkellä Mäki työskentelee kolmen pitkäkestoisen valokuvaprojektin parissa. Somnia on yksi kolmesta Mäen projektista, jonka ensimmäiset valokuvat on otettu maaliskuussa 2016. Valokuvanäyttely on tiivistelmä kahdeksasta kuvausreissusta Taalainmaalle.

Tänä syksynä Mäen valokuvia on nähtävillä Galleria Luovan lisäksi Pohjois-Suomen valokuvataiteen aluenäyttelyssä Oulussa sekä Sundsvallin Kulturmagasinetissa. Mäen töitä on aiemmin ollut esillä Pohjanmaan valokuvakeskuksessa, Landskronan valokuvafestivaaleilla, CFF:n galleriassa Tukholmassa, Galleria Ibiksessä Vaasassa sekä Kaapelitehtaalla Helsingissä. Mäki on valittu Suomi-Ranska valokuvataiteilijoiden vaihto-ohjelmaan vuodelle 2017.